Dobro došli

Turistička zajednica općine Slivno sastoji se od niza malih primorskih mjesta, koja se nalaze uz magistralnu cestu između Splita i Dubrovnika. Turisička zajednica općine Slivno obuhvaća područje istočno od doline Neretve pa sve do granice s Bosnom i Hercegovinom. Nekad je to područje bilo u sastavu Dubrovačke republike, dok se danas stanovništvo uglavnom bavi uzgojem raznog voća i povrća, maslinarstvom, ribarstvom, vinarstvom i turizmom. Po predanju za nastanak imena ''Slivno'' postoje dvije priče.

- Da je mjesto Slivno dobilo ime po tome što je smiješteno s lijeve strane rijeke Neretve.

- Središnje, najstarije selo na području župe Slivno Ravno i Slivanjskom poluotoku dobilo ime po zemljopisnom položaju i obličju okolnog reljefa. Selo okružuju brda Kosa (sa sjeverne strane), Pozvizd (sa južne strane) i Jastrebova glavica (sa zapadne strane). Između tih brda prostire se dolina u kojoj se nalazi selo. Za vrijeme obilnih kiša voda se slijevala niz navedena brda i u ponorima se kretala u Jadransko more kao i potocima u Neretvansko blato. Po slijevanju tih voda selo je dobilo ime Slivno.

Po klimatskim značajkama naselja u sklopu naše zajednice pripadaju sredozemnoj klimi. Gdje su ljeta vruća s dugim razdobljima bez padalina a ostatak godine obiluje kišnim razobljima i umjerenim temperaturama. Prosječna temeratura u ljetnim mjesecima se kreće oko 34˚C, dok u zimskom periodu rijetko kad padne ispod 0˚C. Vjetrovi koji pušu na našem području su uglavnom 'jugo' i 'bura' i karakteristični su za hladniji period godine, dok ljeti najčešće pušu 'maestral' i 'levant'. To su po svojim karakteristikama umjereni vjetrovi. 'Maestral' je dobrar jadranski vjetar, prijatelj je jedriličara i svih onih koji uživaju u moru, jer razblažuje ljetne vrućine.

slika1a slika2a slika3a slika4a